• mesisuu

Tuuletaskud ja keedutaigen

Updated: Feb 6, 2019

Tere taas! Ma avastasin hiljuti, et mul sai tuuletaskute tegemisest juba tervelt 10 aastat!! :O Niiet sellest räägib ka seekordne blogipostitus.

Päris algul ma tegin ikka täitsa suvalt seda keedutaigent - teadsin mis sisse käib, aga koguseid ei mõõtnud ja kui sai liiga paks või vedel, panin muna või jahu pärast juurde. Üsna kiirelt sain aru, et nii see nüüd küll ei käi. Küpsetamises on mõõtmine ja kaalumine esmatähtsad.

Minu eesmärk oli muidugi crouqembouche-i teha, seda imelist torni, kus tuuletaskud on üksteise külge karamelliga kinnitatud. Sinna läksid ka minu parema käe kaks sõrmejälge :D Ettevaatust tulise karamelliga!


Paar aastat tagasi võtsin crouqembouche-i uuesti käsile ja tegin aastavahetuseks meetrise torni šokolaadiga katud tuuletaskuid. Läksin pisut üle võlli ja osad tuuletaskud katsin üleni šokolaadi sisse ja veeretasin pistaatsiapähklipurus, röstitud mandlilaastu purus, vaarikapurus ja kookosepurus. Oh seda mässamist, aga küll need olid hämmastavad ja oi kui efektsed. Tekib lausa tahtmine neid uuesti teha. Kutsusin neid šokolaaditaskuteks :D


Seejärel proovisin ekleere ja tegin neid oma perele pikka aega. Perfektsionist nagu ma olen, sihtisin suunas, et kõik tuleksid ilusad ja ühtlased. See oli üsna frustreeriv, sest ahjus võib see keedutaigen kerkida just selles suunas, nagu ta ise tahab :D

Pusisin nendega tükk aega, aga ühel hetkel pidin ikka alla vanduma perfektsionismile ja oma närvide säästmiseks edasi lükkama nende pideva tootmise.


Mesisuu tuuletaskud on sealjuures aga uskumatult populaarseks saanud ja pikka aega oli see minu jaoks müstika. Need on ju nii lihtsad! Küsisin tuttavatelt ka, et mis neis ikka nii erilist on? Aga tundub, et lihtsuses peitub võlu ja poes pakutavad tuuletaskud ei ole just kõige ahvatlevamad.

Ka täidise valikul lähtusin lihtsusest ja otsustasin kohe algul kõige tavalisema vahukoore täidise kasuks. Tundub, et töötab :)


Suvel tegin veel krõbetuuletaskuid - või vähemalt sellise eestikeelse nime ma neile välja leiutasin. Kuidas veel tõlkida sõna "choux" kui see otsetõlkes tähendab kapsast?

Need muretaignaga kaetud tuuletaskud on pealt mõnusalt krõbedad ja sisse tegin vaarikatäidist, sest vaarikad on niiiii head, nom! Samas on see veel vaid pooleldi avastatud maailm ja ühel hetkel tuleb end kätte võtta ning krõbetuuletaskuid edasi arendada.




PS! Nüüd uuel aastal on mul väike salaplaan. Tahaks teha uusi keedutaigna tooteid ja proovin katsetada neid imelisi prantsuse sõõrikuid - crullers-eid. Pöidlad pihku, et tulevad imelised ja varsti kuulete neist lähemalt :)

173 views